Vilarrúbias, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat de Feliu Vilarrúbias
  • Slide Animation
    C. P. (17 d'octubre de 2015) Placa del carrer de Vilarrúbias
  • Slide Animation
    Edició postal. Gravat en relleu de Joaquim Mumbrú (1920 aprox.) La caserna de la guàrdia civil al capdamunt del carrer de Vilarrúbias, encara a mig urbanitzar

Feliu Vilarrúbias i Busquets (Sabadell, 12 d'octubre de 1812 - 1 de setembre de 1884). Alcalde i advocat.

Cursà Dret i Teologia a la Universitat de Cervera, on fou condeixeble del filòsof Jaume Balmes. Acabats els estudis, s'establí a la casa paterna del raval de Fora  de Sabadell i aviat assolí prestigi com a advocat, de manera que els companys de professió el van designar representant en el Congrés Català de Jurisprudència.

Va col·laborar en els periòdics barcelonins El Vapor i El Telégrafo i el 1856 va publicar la seva obra més notable L'autoritat i la llibertat en harmonia i va deixar inèdita L'estat polític civil i social de l'home. També va traduir del francès, en col·laboració amb Josep Sardà, diverses obres de jurisprudència, entre les quals destaca La leyes civiles en su orden natural.  

Va intervenir en la constitució de la Societat de la Mina d'Aigües i cooperà en la fundació de l'Hospital i Casa de Beneficència, al solar que avui ocupa la plaça de l'Alcalde Marcet.

Diputat provincial de 1860 a 1864, aconseguí que la Diputació de Barcelona accedís a obrir la carretera de Sabadell a Caldes, després de construir el pont sobre el Ripoll, conegut de sempre com a pont de la Salut, que es començà el 1862 i s'inaugurà el gener del 1864.

Durant el seu mandat com a alcalde de Sabadell, entre 1867 i 1868, va fer construir la via que uneix el carrer de Quevedo a la ctra. de Caldes, que s'havia de dir d'Isabel II i acabà sent passeig de la Revolució.




Historial toponímic

Jonqueres (3r quart del segle XIX)
Vilarrúbias (1884)
Vilarrubias (27.5.1939), calle
Vilarrúbias (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts