Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Togores, passatge de

  • Slide Animation
    Desconegut (Anys 1920) Aplec a l'ermita de Togores, amb veïns de Sabadell i de Castellar del Vallès
  • Slide Animation
    Desconegut (Sense data) Ermita i casa de Togores
  • Slide Animation
    Àngel Casas (Anys 1930) La Torre del Canonge Barata o Togores Jussanes
  • Slide Animation
    Desconegut (1935 aprox.) Ermita de sant Nin i sant Non, a la Torre del Canonge o Togores Jussanes
  • Slide Animation
    Francesc Casañas i Riera (Abans de 1936) Processó de la Congregació Mariana a l'ermita de Togores

Ermita i masia sabadellenques del segle XIV, situades a l'esquerra del Ripoll, a la vall del riu Tort, en una esplanada envoltada d'alzines. L'indret el trobem documentat des del 986, a vegades citat com a Togores Sobiranes, en contrast amb Togores Jussanes, que correspon a la Torre del Canonge. El llinatge dels Togores apareix documentat l'any 1159 i d'aquí es va estendre pel Vallès i el Barcelonès i arribà a Mallorca. Els Togores van ser un dels Tres Senyors de la vila de Sabadell i eren propietaris de la quadra de Togores, que s'estenia al nord del castell d'Arraona i comprenia les terres de la casa de Togores Jussanes, que era fortificada i per això s'anomenava torre, el mas Manent i el de Canyameres, i els desapareguts masos de la Tallada, d'en Carbó i d'en Prat. Mentre que Togores Sobiranes, santuari i ermita, depenien del monestir de Sant Llorenç del Munt.



Amb la mort de Joan de Togores, el 1410, aquesta família s'extingí i els seus béns van passar a diverses mans fins que a mitjan segle XVIII van acabar formant part del patrimoni de Francesc Barata i Montanyà, canonge de la seu barcelonina. D'aquest darrer propietari prové el nom de Torre del Canonge amb què encara es coneix avui la Torre de Togores Jussanes, casa pairal dels Togores.






Historial toponímic

Togores (1954), pasaje
Togores (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts