Llista alfabètica dels noms de totes les vies urbanes i espais públics de Sabadell

Cerca per nom de carrer
Cerca a l'historial toponímic
Cerca per tipus de via

Marçal Ballús, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (1928 aprox.) Retrat de Marçal Ballús

Marçal Ballús i Bertran (Barcelona, 24 de juliol de 1871 - Sabadell, 25 de febrer de 1937). Odontòleg d'ofici, va ser un dels pioners de la cinematografia a Catalunya.

Fill d'un prestigiós herbolari del barceloní pla de la Boqueria, va estudiar medicina i odontologia a la Universitat de Barcelona. Pels volts de 1890 va venir ocasionalment a Sabadell per fer una suplència al consultori de dentista del Pedregar i acabà establint-se a la nostra ciutat, amb casa i consultori al capdamunt de la Rambla. Però, al marge de l'ofici, la seva gran passió va ser la fotografia i el cinema, que va veure néixer a París, el 28 de desembre de 1895. En efecte, Ballús va assistir a París a les primeres sessions d'exhibició cinematogràfica, al Salon Indien del Gran Café, al Boulevard des Capucines, en què els germans Lumière donaren a conèixer les primeres cintes cinematogràfiques, preses de la vida quotidiana, amb l'aparell que havien construït.

L'entusiasme va portar Ballús a contactar amb els germans Lumière per encarregar-los un dels seus famosos aparells, que el febrer de 1897 portava a Sabadell amb unes quantes pel·lícules. El 27 d'abril d'aquell mateix any, les va projectar en públic al teatre dels Camps. Va ser la primera sessió de cinema de la nostra ciutat i probablement del nostre país. Ballús féu construir una barraca de fusta al pla de l'Os, a l'actual plaça del Doctor Robert, per a les projeccions cinematogràfiques a l'inici de 1901, però un incendi la va destruir abans d'acabar l'any. Aleshores arrendà el teatre Cervantes i, en contacte amb els Lumière, Méliès i Pathé, adquirí pel·lícules que projectà amb regularitat i encara les llogà a altres empresaris de fora de Sabadell.

Marçal Ballús va ser un veritable pioner de la cinematografia a Catalunya.


Historial toponímic

San Germán, calle
Sant Germà (1981?)
Marçal Ballús (21.12.1984)

+ Cites documentals i fonts