Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Manuel de Pedrolo, carrer de

Manuel de Pedrolo i Molina (l'Aranyó, 1 d'abril de 1918 - Barcelona, 26 de juny de 1990). Novel·lista, assagista i dramaturg.

Va néixer a l'Aranyó, a la comarca de la Segarra, fill de propietaris rurals originaris de Cervera. Va cursar el batxillerat a Tàrrega i el 1935, traslladat a Barcelona, ingressà a l'Institut Balmes amb la idea d'acabar el batxillerat i després estudiar medicina. L'esclat de la Guerra Civil el portà a afiliar-se a la CNT i a treballar de mestre a Fígols; aviat, però, es va enrolar a l'Exèrcit Popular i va lluitar al front de Falset.

A la postguerra s'establí a Barcelona, treballà d'agent d'asegurances, de publicista i d'investigador privat. El 1946 canvià de feina i va entrar en el món editorial. Començà aleshores a escriure amb regularitat, col·laborant en la revista Ariel i entrà en contacte amb altres escriptors. El primer recull de contes, El premi literari i més coses, el publicà el 1953, i el 1954 guanyà el premi Joanot Martorell amb la novel·la Estrictament personal. Durant quaranta anys, Pedrolo no va parar mai d'escriure ni de publicar. Amb més d'un centenar de títols, va ser un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana, que conreà tots els gèneres i va col·laborar amb articles en totes les revistes catalanes de l'època. La seva obra més llegida i la més venuda és el Mecanoscrit del segon origen, mentre que Totes les bèsties de càrrega ha estat considerada una de les millors novel·les pedrolianes. El 1963 inicià "Temps obert", el cicle narratiu més ambiciós del qual, tot i restar inacabat, n'aparegueren onze novel·les. Pedrolo aconseguí els premis més prestigiosos del país: el Víctor Català, el Joanot Martorell, el Sant Jordi i el Prudenci Bertrana.

Com a personatge públic, sempre es declarà partidari de la independència, va mantenir una actitud cívica coherent i insubornable i es va mostrar crític amb la situació política del país. El 1979 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

El carrer de Manuel de Pedrolo es troba al barri de Can Deu, en una promoció d'habitatges en què els carrers porten noms d'escriptors catalans.


Historial toponímic

Manuel de Pedrolo (28.11.1990)