Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Lluís Creus, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat de Lluís Creus i March

Lluís Creus i March (Sabadell, 25 d'agost de 1902 - 25 de juliol de 1978). Promotor de l'excursionisme i activista cultural.

Després de cursar estudis de comptabilitat al Centre de Dependents, va treballar en el tèxtil com a administratiu. L'any 1919 va ser un dels fundadors del Centre Excursionista de Sabadell, del qual va ser president el 1930. Després de la guerra el tornà a presidir des del 1955 i durant setze anys, etapa en què va promoure moltes activitats culturals. Va ser sota la seva presidència que es va instal·lar la taula d'orientació del cim de la Mola. El 1949 fou nomenat membre col·laborador de la Fundació Bosch i Cardellach i fins al 1970 va ocupar-hi el càrrec d'administrador. Cap al final del seu mandat presidencial al Centre Excursionista de Sabadell va donar un gran impuls a la creació de la Unió Excursionista de Sabadell, que aglutinava les tres entitats excursionistes que aleshores hi havia a la ciutat, el Centre Excursionista del Vallès, el Centre Excursionista de Sabadell i el Centre Excursionista Terra i Mar.

El novembre de 1955, uns escaladors sabadellencs van obrir una nova via a la montserratina paret del Diable, que va ser batejada amb el nom de Via de Lluís Creus. Creus va ser també un dels grans defensors de la Casa Duran en el debat públic celebrat el 1957 sobre l'enderrocament de la vella masia, sotmès a plebiscit per l'alcalde Marcet.


Historial toponímic

Menéndez y Pelayo (plànol 1925), calle
Menéndez Pelayo (27.5.1939), calle
Lluís Creus (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts