Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Gorina i Pujol, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) L'industrial Josep Gorina

Josep Gorina i Pujol (Sabadell, ? de juny de 1851 - 14 de gener de 1925). Industrial tèxtil.

Acabats els estudis primaris, s'inicià en el món laboral a la fàbrica que el seu pare, Joan Gorina Morató, havia construït a la nostra ciutat el 1835.  Quan aquest darrer va morir el 1886, Josep Gorina va mantenir el nom fundacional de la societat fins que el 1921 esdevingué Joan Gorina i Fills, Successors. Josep Gorina havia ampliat i millorat les instal·lacions de la fàbrica fins a situar-la a primera fila de la indústria tèxtil sabadellenca.

Gorina va presidir el Gremi de Fabricants i la Cambra de Comerç i de la Indústria i va ser vocal de la Junta d'Arancels i Valoracions del Regne. Va ser també un dels fundadors del Banc de Sabadell i president de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis, i de la Junta d'Administració de l'Escola Industrial d'Arts i Oficis.

El 1925, després de la mort de Gorina, l'Ajuntament presidit per Esteve M. Relat va prendre l'acord de donar el seu nom a un carrer de la ciutat.






Historial toponímic

Gorina i Pujol (1925), c. de
Gorina Pujol (27.5.1939), calle
Gorina i Pujol (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts