Llista alfabètica dels noms de totes les vies urbanes i espais públics de Sabadell

Cerca per nom de carrer
Cerca a l'historial toponímic
Cerca per tipus de via

Francesc Trabal, avinguda de

  • Slide Animation
    Desconegut (1928 aprox.) Retrat de Francesc Trabal
  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Francesc Trabal, al pati de casa seva a Sabadell

Francesc Trabal i Benessat (Sabadell, 5 de maig de 1899 - Santiago de Xile, 8 de novembre de 1957). Periodista i novel·lista, membre del Grup de Sabadell.

La seva obra destaca per l'audàcia dels plantejaments narratius, per l'humor i per la sensualitat. Fou redactor en cap del Diari de Sabadell i col·laborà en La Veu de Catalunya, La Publicitat, Mirador, Meridià, D'Ací i d'Allà... S'estrenà amb L'any que ve (1925), llibre d'acudits il·lustrats que encetava les Edicions La Mirada, on també publicà L'home que es va perdre (1929) i Judita (1930). I, successivament, Quo vadis Sánchez? (1931), Era una dona com les altres (1932), Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon (1933). El 1936 va obtenir el Premi Crexells amb Vals. La seva única incursió al teatre és Els mediocres, que s'estrenà el 1931 al Casinet de la Creu Alta. Durant la guerra, a Barcelona va ser un membre actiu de l'Agrupació d'Escriptors Catalans, secretari de la Institució de les Lletres Catalanes i organitzador del Servei de Biblioteques al Front. Exiliat a França, gestionà el refugi per a escriptors de Roissy-en-Brie. A finals de 1939 s'embarcava cap a Amèrica, en un camí sense retorn.

A Xile va crear l'Instituto Chileno-Catalán de Cultura i va ser director del Pen Club xilè. Va promoure iniciatives editorials com El Pi de les Tres Branques i Ediciones Rapa Nui, per a infants, i va ser gerent de l'editorial American Playbook. També va col·laborar en les revistes catalanes de l'exili: Germanor, La Nostra Revista i Catalunya. El 1947 va publicar la seva darrera novel·la: Temperatura.

Francesc Trabal era germà de Josep M. Trabal i Benessat (Sabadell, 20.1.1894 - Santiago de Xile, 1981), advocat, traductor i dibuixant, membre també de la Colla de Sabadell, que signava les caricatures amb el pseudònim Tramuntana.






Historial toponímic

Sant Julià
Francesc Trabal (21.12.1984)

+ Cites documentals i fonts