Doctor Mata, carrer del

  • Slide Animation
    Pere Mata i Fontanet

Pere Mata i Fontanet (Reus, 14 de juny de 1811 - 21 de maig de 1877). Metge i escriptor, perseguit per les seves idees liberals i obligat a exiliar-se diverses vegades.

El 1840, amb l'abdicació de Maria Cristina, va ser nomenat alcalde de Reus i, el 1842, fou elegit diputat i secretari de les Corts. Entre 1843 i 1854 va ocupar la càtedra de Medicina legal i toxicologia de la Universitat de Madrid. Durant aquests anys va escriure Tratado de medicina y cirugía legal, teórica y práctica, seguido de un compendio de toxicología, Doctrina médico-filosófica española, Examen crítico de la homeopatía, entre altres, en què introduïa nous corrents contraris a la ideologia mèdica oficial i defensava la visió anatòmica de les malalties mentals. Mata és un dels precursors de la psiquiatria a Espanya.

Com a escriptor és autor de diverses novel·les històriques, com El poeta y el banquero, Los moros del Riff o el presidiario de los Alhucemas, El idiota o los trabucaires del Pirineo o Eloisa y Abelardo, que fou prohibida. En català va escriure els poemes Lo vot complert i Records de la pàtria.


Historial toponímic

Doctor Mata (1925), c. del
Doctor Mata (27.5.1939), paseo del
Doctor Mata, calle
Doctor Mata (30.10.1985)