Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Antoni Oller, carrer d'

Antoni Oller i Biosca (Terrassa, 13 de juny de 1805 - Sabadell, 25 de març de 1877). Músic i compositor.

Acabats els estudis elementals de música a Terrassa, va ser admès a l'Escolania de Montserrat, on es va estar des de 1818 fins al 1822 estudiant amb Jacint Boada, organista i compositor. Sortint de Montserrat es dedicà a l'ensenyament i el 1823 va ser mestre de capella i organista a Santa Maria d'Igualada, i posteriorment primer fagot del Teatre Principal de Barcelona durant la temporada 1827-28 i de la reial capella de Madrid el 1828-29. Va ser també baix de capella i psalmista a la catedral de Toledo del 1829 al 1832, any que per oposició va aconseguir la plaça de baix cantant de la capella reial i, successivament, va ocupar càrrecs a la reial Cambra, al reial Seminari, a la reial Acadèmia de la Música.

Però el 1836, conegudes les seves opinions polítiques desafectes a la monarquia, va ser desposseït de tots els càrrecs que depenien de la Cort. Es dedicà aleshores a la composició, gairebé exclusivament d'obres religioses, moltes de les quals es van popularitzar a les esglésies de Madrid. Retornat a Barcelona, entre 1854 i 1857 va estar-se a Montserrat com a mestre de l'Escolania; va ser el primer mestre seglar després de les exclaustracions produïdes com a conseqüència de les desamortitzacions. El 1859 entrava de mestre de capella a la parròquia de Sant Feliu de Sabadell i era nomenat director de l'Escola de Música; tot seguit, el 1860 va fundar l'escolania, que va posar sota l'advocació de la Mare de Déu de la Salut. Durant aquests anys es va dedicar intensament a la composició i la majoria de peces que interpretava l'escolania eren originals seves. En morir, va deixar moltes obres a l'arxiu de la parròquia de Sant Feliu, entre les quals una missa dedicada a la patrona de Sabadell.


Historial toponímic

Antoni Oller (1925), c.
Antonio Oller (27.5.1939), calle
Antoni Oller (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts