Andreu Nin, avinguda d'

  • Slide Animation
    Desconegut (c. 1930) Andreu Nin i Pérez

Andreu Nin i Pérez (el Vendrell, 4 de febrer de 1892 - Alcalá de Henares (?), 20 de juny de 1937). Escriptor, polític i traductor.

Estudià Magisteri i exercí la seva tasca docent a l'Escola Horaciana, fundada per Pau Vila. Iniciat en el catalanisme republicà, intervingué en el moviment obrer, tant des dels rengles socialistes com dels anarcosindicalistes. El 1921 assistí com a representant de la CNT al 3r Congrés de la ISR, a Moscou, i s'hi quedà a viure 9 anys. Fruit de l'estada a Moscou és la passió per la literatura russa, que el portà a traduir al català Dostoievski, Tolstoi, Turguénev, Txékhov, Pilniak... en unes magnífiques versions.

L'any 1935 va intervenir en la fundació del POUM, partit que agrupava els marxistes oposats a l'estalinisme. Després del Fets de Maig de 1937, el 16 de juny va ser segrestat davant la seu del partit a la Rambla barcelonina. Conduït a València i després a Madrid, va ser torturat i assassinat per agents de la policia soviètica sota les directrius d'Stalin.


Historial toponímic

Andreu Nin (25.10.1995)

+ Cites documentals i fonts