Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XIX, 3r. quart. "En el districte segon les cases havien traspassat, ja, la via, produïnt el carrer de Barcelona, ara Avinguda de Joaquim Costa." [Actualment, av. de Barberà] (p. 371)

"En 1877 determinà l'Ajuntament que la Rambla continués fins el terme de Barbarà, i, en 1880, va acordar, amb voluntat d'aquest municipi, allargar la gran via fins a comunicar-la amb la carretera de Barcelona a Terrassa, cosa que es practicà a darreries de 1884." (p. 393)

Josep Rosell
El rodal de Sabadell
Joan Sallent, Sucr.
1937

"Com a notable posseeix l'església parroquial de Santa Maria, d'estil romànic, la qual fa pocs anys va merèixer l'atenció dels amants de les belles coses per haver-hi estat descobertes unes magnífiques pintures murals que, per bé que sien un xic malmeses pel temps i l'abandó, són considerades com una veritable joia. L'ésglésia fou consagrada, segons es diu, per Sant Oleguer, a les darreries del segle XI; és de bell aspecte, amb campanar quadrat i cúpula piramidal. Les pintures murals que exornen l'absis i el creuer foren descobertes a principis de l'any 1919, produint l'admiració dels arqueòlegs, els quals iniciaren tot seguit una croada per tal d'aconseguir-ne la restauració, en la qual prengueren part activa les entitats culturals i artístiques de la nostra ciutat." (p. 118)

Joan Sallarès
A l'ombra del campanar
Ajuntament de Sabadell
1970

"Per Pasqua, molts sabadellencs anaven a Barberà a cercar pa beneït que oferien a l'església i que "feia fugir els trons i els llamps", i al seu peu mateix feien un mos." (p. 71)