Medi ambient

Factor Blau: aprenem, reflexionem i sensibilitzem sobre l’aigua!

Publicat a Medi ambient

Promou:
Fundació CASSA. Aigues Sabadell.

Descripció:
Factor Blau és un programa que té una triple finalitat: que els alumnes descobreixin la petjada hídrica i el funcionament d’un servei d’aigües, que auditin les instal·lacions d’aigua del seu institut, tot analitzant el consum mig per alumne i dia, i dissenyin i portin a terme una campanya de sensibilització de com fer un ús responsable de l’aigua.

Factorblau4Un cop acabada l’activitat, Aigües Sabadell atorgarà a cada centre educatiu participant una certificació sostenible anomenada Gota Blava, que té diversos nivells (d’1 a 4 gotes), segons els criteris definits a la guia pedagògica de l’activitat.

A quina necessitat, repte o millora dona resposta?
El consum mitjà d'aigua per habitant i dia a Sabadell és de 97 litres, vers els 102 litres dels habitants de Barcelona o els 120 litres de París. La nostra ciutat té, per tant, un dels consums més baixos del seu entorn. Amb tot, l'aigua és un recurs escàs que cal preservar i estem patint els efectes del canvi climàtic. Per tant, per mantenir i millorar aquesta xifra, encara es poden fer més accions, sobretot de sensibilització i educació mediambiental de les persones que viuen al municipi, tot contribuint als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l'ONU.

Definició del servei:
Es proposa un projecte pedagògic de 20 hores en el qual els alumnes facin un procés de reflexió i aprenentatge sobre l'ús de l'aigua per després poder ser divulgadors de bones pràctiques entre els seus iguals i la seva comunitat més propera, a través de campanyes de sensibilització i també a les xarxes socials.
Els materials per a desenvolupar la proposta Factor Blau s'organitzen en una maleta en la qual trobem una guia docent amb el detall del recurs educatiu i consells pedagògics per desenvolupar-lo, el material concret de cada activitat i una campanya de divulgació visual que permet omplir el centre d'informacions de sensibilització sobre l'ús de l’aigua.
Tasques que portaran a terme i produiran un bé:
- Dissenyar propostes per millorar l'ús de l'aigua al centre
- Dissenyar una campanya de sensibilització en relació a l'ús de l'aigua
- Divulgar els materials que han dissenyat per a la sensibilització de l'ús responsable de l'aigua a la comunitat: escola, entorn i xarxes socials

Accions d'aprenentatge:
Es portaran a terme tres fases:

Gota Blava: un cop finalitzada l'activitat, Aigües Sabadell atorgarà a cada centre educatiu participant (en acte públic en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient) una certificació sostenible anomenada "Gota Blava".

Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència en comunicació lingüística
- Competència digital
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i aprendre a aprendre

Objectius:
- Donar visibilitat i reflexionar sobre l’alt consum d’aigua quotidiana de les persones.
- Conèixer el funcionament del circuit d’aigua de la ciutat.
- Investigar i comparar el consum d’aigua del centre educatiu amb l’estàndard de consum.
- Apoderar l’alumnat per dissenyar propostes per millorar l’ús eficient d’aigua de l’escola.
- Divulgar l’ús responsable d’aigua per mitjà de xarxes socials.
- Divulgar l’ús responsable d’aigua per mitjà de tallers de sensibilització.

Desenvolupament:
Nombre d’alumnes: un grup classe
Temporalització: al llarg del curs escolar de 2019-2020
Horari d'execució: a convenir
Localització del servei: centre educatiu, oficines d’Aigües Sabadell i a l'Aula de l’Aigua (presentació final del projecte en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient)
Abast territorial: Sabadell

Informació i inscripció:
Aigües Sabadell
Correu electrònic: comunicacio@cassa.es
Telèfon: 93 728 34 51
Consultar web

 

Imprimeix