Cites documentals i fonts: c. de l' Escola Pia
"Pares Escolapis.- El dia 21 de març de 1815 l'Ajuntament de Sabadell i el Pare Provincial de les Escoles Pies signaren un contracte en virtut del qual es comprometia el Municipi a pagar sis-centes lliures anuals als PP. Escolapis, i mitjançant aquesta quantitat s'obligaven aquests a establir a la vila un col·legi i un mestre per a les primeres lletres, un altre per a l'escriptura i comptes, un altre per a la gramàtica llatina i un quart per a l'ensenyament de la retòrica. El 26 de febrer de 1816 el marquès de Ciutadilla, D. Antoni Cortés de Andrada, féu donació als dits Pares de l'antiga casa de Meca, situada entre el carrer del Pedregar i la Plaça de Sant Roc, amb la condició que havien d'educar els nois de la vila i dels pobles veïns. I així, aconseguida una reial cèdula de concessió el 15 de març de 1818, els Pares Escolapis s'instal·laren a Sabadell el dia 11 de juny d'aquell any i obriren les classes el mes de setembre a la casa de Meca, arreglada per a habitacions i escola amb una petita capella." (p. 118)
"Dels Escolapis. Vet aquí una nota que s'escapava del meu record. Quan els Escolapis foren establerts a Sabadell, al cap d'algun temps, posaren Seminari. Els novicis, ja vestits d'hàbit, sortien els dijous a la tarda a passejar pels afores. El seu passeig solia ésser seguint les vores de la via del ferrocarril, fins al terraplè de can Puigjané, que resultava extremadament apartat. La mainada els deien els "cucales". Quan anaven a colles o en mainada els esbroncaven, de lluny, en veure'ls i algunes vegades els instigaven amb una cançó enfadosa que deia: Cucales penjades / que es mengen les faves, / que fan cu-cut!"
Tercer quart del segle XIX: "En el primer [districte] ja s'havien iniciat, de llevant a ponent, els carrers de les Basses (després Travessia de Colom i Colom), Ample (després del Pare Francesc Sallarès), Moratín (després de l'Escola Pia) i Garcilaso;" (p. 371) "L'any 1885 va ésser molt assenyalat en la història de l'Ajuntament, que va abandonar l'antic casal del carrer de Gràcia i va prendre possessió, el dia 6 de maig, de l'edifici nou dels Escolapis. [...] Els Escolapis van passar aleshores al superb edifici que, des de 1882 a 1885, s'havia bastit a la cantonada dels carrers de Moratín i Coromines (Travessia de Colom, aleshores), sota la direcció del gran arquitecte del Municipi, Miquel Pasqual." (p. 389)
Altres fonts bibliogràfiques
Jaume Mercadé i VergésHostafrancs de Sabadell (Història d'un barri)
Societat Coral Estrella Daurada
Novembre del 2004