Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Sant Joan, carrer de

 • Slide Animation
  Francesc Casañas i Riera (1930) Casa de Ramon Picart i Felip, situada al carrer de Sant Joan cantonada Tres Creus
 • Slide Animation
  MB (6.12.2009) Tardor al pati de la Casa Duran
 • Slide Animation
  Molins (1920 aprox.) Botiga "La Selecta", al c. de Sant Joan
 • Slide Animation
  MB (29.11.2009) Finestra de la vella funerària
 • Slide Animation
  Desconegut (1920) Local de l'Acadèmia Catòlica, al carrer de Sant Joan

Joan Evangelista (Betsaida, Galilea, 9dC - Efes, Capadòcia, 103 dC). Fill de Zebedeu i de Salomé i germà de Jaume. Era l'apòstol més jove i, segons el Nou Testament, també el més estimat de Jesús. Al Sant Sopar segué a la seva dreta i va acompanyar la verge Maria durant la crucifixió de Crist. Amb Pere i Jaume formen el grup d'apòstols més propers a Jesús. Va predicar per Samària amb sant Pere i se n'anà a l'Àsia Menor. Després de ser empresonat a Roma, va ser exiliat a Patmos, on segons la tradició va escriure l'"Apocalipsi". Anys més tard li varen permetre anar a Efes, lloc en què degué morir i on era venerat el seu sepulcre.

* * *

El carrer de Sant Joan es va començar a formar al segle XVII; a la banda de ponent hi havia els valls que encerclaven la vila i, a la de llevant, les cases construïdes pel ferrer Cabot, que donaren nom al carrer, fins que a principis del segle XIX s'anomenà de Sant Joan.


Historial toponímic

Ferrer Cabot (segle XVII)
Cabot (segle XVIII)
Sant Joan (segle XIX)
Lenin (6.1.1937)
San Juan (27.5.1939), calle
Sant Joan (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts