Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Rovira i Virgili, passatge de

  • Slide Animation
    Antoni Rovira i Virgili

Antoni Rovira i Virgili (Tarragona, 26 de novembre de 1882 - Perpinyà, 5 de desembre de 1949). Escriptor, periodista, historiador i polític.

S'inicià en el periodisme el 1906 com a redactor de política estrangera a El Poble Català i col·laborà en revistes com La Campana de Gràcia i L'Esquella de la Torratxa. El 1911 contribuí a la fundació de la Societat Catalana d'Edicions, on publicà la Història dels moviments nacionals, i, cridat per Prat de la Riba, treballà a la secció de premsa de la Mancomunitat. Per aquesta època publicà molts llibres i col·laborà a La Veu de Catalunya i La Publicitat.

El 1922 va ser un dels fundadors del partit Acció Catalana i començà la publicació de la Història nacional de Catalunya. Fundà i dirigí la Revista de Catalunya i el 1927 el diari La Nau, òrgan d'Acció Republicana de Catalunya, partit fundat pel mateix Rovira en allunyar-se d'Acció Catalana. El 1931 fusionà ambdós partits per constituir Acció Catalana Republicana, però després de fracassar a les eleccions del 12 d'abril, acabà ingressant a Esquerra Republicana de Catalunya, en l'òrgan del qual, La Humanitat, va col·laborar com a comentarista polític.

Elegit diputat al Parlament, durant la guerra va ser designat vicepresident. A l'exili visqué a Montpeller i formà part del govern de la Generalitat a l'exili. El 1946, instal·lat a Perpinyà, continuà la seva tasca d'escriptor i historiador.


Historial toponímic

Bernat Metge, pasaje
Rovira i Virgili (30.10.1985)