Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Ricard Simó Bach, plaça de

  • Slide Animation
    Desconegut (1986) Ricard Simó i Bach, treballant al seu despatx
  • Slide Animation
    MB (13.12.2009) La placeta de Ricard Simó
  • Slide Animation
    Desconegut (1941) Ricard Simó, a l'esquerra, amb Josep Figueres, Joan Mora Adserà i Joan Puig Pujol, a Montpeller el 1941.

Ricard Simó i Bach (Sabadell, 11 de maig de 1911 - 11 d'agost de 1991). Barber, agent comercial i biògraf.

Barber d'ofici, als 19 anys s'incorporà com a professional a la barberia del seu pare, després d'uns anys d'aprenentatge a la Barberia Roca. Ja de molt jove se sentí atret per la política i freqüentà la biblioteca del Círcol Republicà Federal, on conegué els futurs companys de militància del Bloc Obrer i Camperol, que més tard s'integrà en el POUM. Exiliat a França el febrer de 1939, va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià i al de Barcarès, d'on aconseguí escapar-se, al locutori, canviant inadvertidament els papers de visitat per visitant. Va anar a raure a Montpeller, a la residència d'intel·lectuals catalans, on va tenir ocasió, com a barber, de conèixer i tractar els grans escriptors i artistes catalans exiliats. De retorn a Sabadell el 1943, va haver de sofrir constants i reiterades denúncies per la seva antiga militància trotskista.

Escrit entre el camp de Sant Cebrià i la presó de Sabadell, el 1953 va publicar Barberos y peluqueros, que va arribà a set edicions i tingué una gran difusió per Amèrica Llatina, com a llibre de text a les escoles de capacitació professional. Amb tot, el 1959 va deixar l'ofici de barber per ingressar al Col·legi d'agents comercials; va treballar aleshores de viatjant d'una empresa tèxtil i voltant per tota la península va fer amics arreu, alguns tan singulars com el bisbe de Canàries o l'escriptor José M. de Pemán.

Els darrers anys treballà en la recopilació d'un arxiu de dades personals, fotografies, documents i testimonis de personatges nascuts o relacionats amb Sabadell, per a l'edició d'un magne Diccionari biogràfic de sabadellencs, que restà inèdit. Però només en part, perquè d'aquest extens arxiu van sortir els centenars d'articles biogràfics apareguts al Diari de Sabadell i els tres volums de biografies titulats: 100 sabadellencs en els nostres carrers, Sabadellencs morts en l'exili i 63 dones sabadellenques dignes de recordar.


Historial toponímic

Ricard Simó i Bach (29.1.1992)

+ Cites documentals i fonts