Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Narcís Monturiol, carrer de

  • Slide Animation
    DesconegutNarcís Monturiol i Estarriol

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 28 de setembre de 1819 - Sant Martí de Provençals, 6 de setembre de 1885). Inventor i polític, llicenciat en dret.

En contacte amb els ambients republicans barcelonins, aprengué l'ofici de caixista i muntà una impremta, en la qual edità la revista La Fraternidad, que divulgà els ideals del comunisme icarià. A Cadaqués, on hagué de fugir un parell d'anys a causa de les seves activitats polítiques, madurà el projecte de construir una nau submarina. El 1858, a més de crear una societat amb els seus amics empordanesos, publicà l'opuscle El Ictíneo o barco-pez i l'any següent el seu projecte assolí un èxit parcial al port de Barcelona. Un segon Ictíneo fracassà per manca de suport financer, però aleshores Monturiol projectà d'altres invents, com un tramvia funicular i un velògraf, planejà els treballs per a la portada d'aigües del Ter a Barcelona i un sistema de conservació de carn, que hagué d'abandonar per malaltia. El 1889 Isaac Peral, que també havia ideat un submarí, reconegué que Monturiol l'havia precedit en l'invent del peix vaixell.


Historial toponímic

Narcís Monturiol (1925), c. de
Marina Nacional (24.11.1939), calle
Monturiol, calle
Narcís Monturiol (30.10.1985)