Narcís Giralt, carrer de

  • Slide Animation
    Francesc Casañas i Riera (1925) Retrat de Narcís Giralt i Sallarès
  • Slide Animation
    MB (6.12.2009) Primer tram del carrer de Narcís Giralt
  • Slide Animation
    MB (6.12.2009) Cruïlla de Narcís Giralt amb Sant Joan, Tres Creus, Pedregar i Sant Antoni M. Claret

Narcís Giralt i Sallarès (Sabadell, 17 de gener de 1846 - 8 de setembre de 1925). Professor de teoria de teixits i pintor.

Estudià a Llotja de Barcelona i, acabats els estudis, residí vuit anys a Terrassa, on exercí de professor de teoria de teixits, tasca que continuà a Sabadell quan hi retornà el 1883 en substitució de Pau Alguersuari i Pascual. Aleshores, per perfeccionar la formació tèxtil amb l'estudi de les arts plàstiques, s'associà a l'Acadèmia de Belles Arts, entitat que més endavant va presidir.

Durant la dècada de 1880 van coincidir a l'Ateneu Sabadellenc Francesc Quer, que hi donava classes de dibuix i pintura, i Narcís Giralt, encarregat d'impartir les de teoria tèxtil; d'aquest nucli de l'Ateneu va sorgir la idea de crear una Escola Industrial i d'Arts i Oficis, de la qual Narcís Giralt va ser un dels fundadors i el primer director. D'altra banda, col·laborà en publicacions professionals com El Eco de la Industria i Catalunya tèxtil, amb articles de caire divulgatiu, i alguna de les seves obres pictòriques es conserva al Museu d'Art de la ciutat.

Narcís Giralt va morir el setembre de 1925 i, poc després, el gener de 1926, l'ajuntament que presidia Esteve M. Relat va acordar donar el seu nom a un carrer de la ciutat.


Historial toponímic

Narcís Giralt (26.1.1926), c. de
Narciso Giralt (27.5.1939), calle
Narcís Giralt (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts