Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Llum de la Selva, carrer de

Isidre Nadal i Baqués (Barcelona, 5 o 6 de gener de 1877 - Godall, Montsià, 23 de desembre de 1983). Naturista i apòstol de la no-violència, conegut amb el sobrenom de Llum de la Selva.

A Barcelona es va criar entre les hortes de Montjuïc i de molt jove va treballar d'estibador al port i va entrar en contacte amb els ambients anarquistes. Durant aquells anys va col·laborar amb Francesc Ferrer i Guàrdia a l'Escola Moderna i, influït per les idees naturistes, el 1926 va venir a Sabadell i es va instal·lar a Can Rull, en una petita parcel·la que convertí en hort, hi plantà arbres fruiters i hi edificà casa pròpia. És en aquest "Jardí de l'Amistat" que practicà el seu ideal de vida naturista compartit amb algunes famílies.

Amb els anys, aquest eremita aïllat del món, que seguia la religió de la Naturalesa Còsmica i havia anat adquirint fama de savi i mestre naturista, va fundar l'escola de Naturosofia o Saviesa Divina. Gent de tot arreu venia a visitar-lo i a rebre el seu consell, des dels veïns de la rodalia fins a clergues jansenites, capellans catòlics o monjos de Montserrat. El 1959, explica Andreu Castells, Lanza del Vasto, pacifista i deixeble de Gandhi, el visità a Can Rull i li oferí "el bastó de patriarca hispànic de la no-violència i la túnica índia que ell mateix havia teixit". Va morir el 23 de desembre de 1983, a prop de complir els 107 anys, en una masia del terme de Godall, a la comarca del Montsià, on des del 1981 vivia amb una comunitat de joves naturistes.


Historial toponímic

Guzmán El Bueno (24.11.1955), calle
Llum de la Selva (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts