Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Folch i Torres, carrer de

Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 29 de febrer de 1880 - 15 de desembre de 1950). Novel·lista, narrador i autor teatral.

Tercer d'una família de set germans, va fer els estudis primaris als escolapis de Sant Antoni, però hagué de treballar en la fabricació de joguines al negoci d'ebanisteria del seu pare. De formació autodidacta, començà col·laborant en el fulletó literari de La Renaixença i després a El Poble Català, Joventut, D'Ací i D'Allà. Dirigí el setmanari La Tralla, des del qual llançà campanyes nacionalistes que l'obligaren a exiliar-se a França per evitar de ser processat. Durant aquells anys d'exili va escriure les novel·les realistes que són les més importants de la seva obra: Lària, Aigua avall, Joan Endal, Sobirania, L'ànima en camí, Una vida... En retornar de l'exili es dedicà plenament a la literatura per a infants i adolescents. Va publicar les Aventures extraordinàries d'en Massagran, que sortia setmanalment en plecs distribuïts amb En Patufet, revista que va dirigir i en la qual va publicar les Pàgines viscudes, des del 1915 fins al 1938, moralistes i de to sentimental, que li van donar molta popularitat. Va escriure dues o tres novel·les anuals d'aventures per a la Biblioteca Patufet i, durant quatre anys, una obra mensual per a la Biblioteca Gentil, de novel·la rosa. És també l'autor d'una vasta producció teatral per a infants: Els pastorets, La ventafocs, La xinel·la preciosa, El secret de la capsa d'or... La seva obra va ser molt discutida, però guanyà un nombrosíssim públic per a la lectura en català de totes les edats i de tots els estaments socials.


Historial toponímic

Folch y Torres (27.10.1960), calle
Folch i Torres (30.10.1985)