Doctor Relat, carrer del

  • Slide Animation
    Desconegut (21.5.1924) L'alcalde Relat acompanyant el rei Alfons XIII, durant la visita que el monarca va fer a Sabadell el 21 de maig de 1924
  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat d'Esteve M. Relat

Esteve M. Relat i Corominas (Puig-reig, 13 de setembre de 1892 - Sabadell, 12 de desembre de 1972). Metge i alcalde.

Estudià Medicina a la Universitat de Barcelona, estudis que compaginà amb la feina de dependent en una farmàcia barcelonina. Després de llicenciar-se i doctorar-se, es traslladà a Sabadell i el 1918 ingressà en el Cos Mèdic Municipal.

Durant la dictadura de Primo de Rivera fou nomenat alcalde de Sabadell per la seva condició d'universitari, càrrec que ocupà des de l'octubre de 1923 fins al febrer de 1930. Durant aquesta etapa es construí el Mercat Central a l'antic camp de la Sang i s'empedraren nous carrers, entre els quals els de les Valls, Calderon i Margenat. Es milloraren les instal·lacions de l'Hospital i Casa de Beneficència, es donà un nou impuls a l'Hospital de la Mare de Déu de la Salut amb la construcció del pavelló Victòria Eugènia per fer front a l'epidèmia de tuberculosi pulmonar que assotava la població i es proveí el Dispensari Municipal amb noves especialitats mèdiques. Una de les reformes urbanístiques més polèmiques d'aquesta etapa va ser la transformació del primer tram de la Rambla en bulevard, de manera que perdé el característic passeig central. S'obrí també el carrer d'Alfons XIII, que acollí l'estació dels Ferrocarrils de Catalunya quan el tren arribà a la Rambla el setembre de 1925.












Historial toponímic

Doctor Relat (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts