Concepción Arenal, carrer de
Concepción Arenal de Ponte (El Ferrol, 31 de gener de 1820 - Vigo, 4 de febrer de 1893). Sociòloga, pedagoga i assagista gallega.
Des de molt jove es rebel·là contra la marginació secular del sexe femení i reivindicà la igualtat d'ambdós sexes a tots els estadis de la societat. Ja als vint anys, contra la voluntat familiar, va entrar d'oient a la Facultat de Dret de Madrid, vestida d'home perquè les dones tenien vetat l'accés a la universitat. Va ser la primera dona a obtenir el títol de visitadora general de presons de dones, càrrec que va exercir entre 1863 i 1865. El 1868 va ser nomenada inspectora de cases de correcció de dones i el 1871 començà a col·laborar durant 14 anys a la revista La Voz de la Caridad, dedicada a estudis penitenciaris. L'any següent va fundar la Constructora Benèfica, societat que edificava cases barates per a obrers, i participà també en l'organització de la Creu Roja dels Socors per assistir els ferits de les guerres carlines.
Va escriure nombrosos assaigs sobre el paper de la dona en la societat: La mujer del porvenir, La condición de la mujer en España; sobre l'educació de la gent: La instrucción del pueblo, i sobretot estudis sobre ciència penal, la seva producció més important i més coneguda, en què destaquen: El reo, el pueblo y el verdugo, La ejecución de la pena de muerte, Las colonias penales de Australia y la pena de deportación, El derecho de gracia ante la justicia, El delito colectivo i finalment, el 1877, publicà els Estudios penitenciarios.
Historial toponímic
Almirall (annexat de Barberà el 19.2.1959), calleArenal (18.2.1960), calleConcepción Arenal (30.10.1985)