Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Calvet d'Estrella, carrer de

Joan Cristòfor Calvet d'Estrella i Galí (Sabadell ?, 1505 ? - Salamanca, 1593). Humanista, escriptor, historiador i geògraf.

Entrà al servei de la cort i entre 1541 i 1547 va ser mestre de patges del príncep Felip, el futur Felip II. Estudià grec i humanitats a Alcalá i acompanyà el príncep a Flandes el 1548. En retornar nou anys després, va fer estada a Barcelona i va promoure algunes edicions literàries castellanes. Nomenat cronista reial el 1587, la seva dependència exclusiva del mecenatge el portà a escriure elogis poètics en llatí al servei dels interessos del rei i de personatges influents en la política de l'època, com el duc d'Alba, en reivindicació de la campanya repressiva dels Països Baixos, o com Vaca de Castro i Pedro de la Gasca, en defensa de la pacificació del Perú. És autor de El felicísimo viaje del [...] Príncipe Don Felipe desde España a sus tierras de la Baja Alemania (Anvers, 1552), d'un alt valor documental, i d'unes cròniques en llatí sobre la conquesta del Perú.


Historial toponímic

Estela (últim quart del segle XIX), c. d'
Estela (27.5.1939), calle
Calvet de Estrella (27.10.1960), calle
Calvet d'Estrella (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts