Bosch i Cardellach, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (Dècada 1970) El carrer de Bosch i Cardellach a la dècada de 1970

Antoni Bosch i Cardellach (Sabadell, 12 de gener de 1758 - 25 de gener de 1829). Metge, historiador i arxiver.

Els seus pares eren paraires originaris de Terrassa que s'establiren al sabadellenc carrer de Gràcia, prop del portal on es venerava la marededéu trobada que donà nom al carrer. Estudià als escolapis de Mataró i el 1774 cursà Filosofia al Col·legi Episcopal de Barcelona. S'hi estigué dos anys, compaginant les classes amb feines de mestre o de criat per mantenir-se. Decidit a ser metge, el 1776 es matriculà a la Universitat de Cervera per completar els estudis de Filosofia i el batxillerat i, com altres vegades, es mantingué fent de mestre de minyons. Amb 20 anys se n'anà a València. Hi cursà els tres primers anys de Medicina i tingué accés a l'Arxiu de l'Arquebisbat, on dedicà els lleures a l'estudi de la història i la paleografia.

Començà a exercir de metge a Bràfim, a l'Alt Camp, i a més de traduir obres mèdiques del francès, va escriure una memòria sobre una epidèmia de verola soferta per la vila el 1787, el darrer any que Bosch hi residia. A finals d'aquell mateix any es traslladà amb la família a Sabadell i s'instal·là a la casa veïna del seu pare. Es dedicà a l'exercici de la medicina i a diversos estudis mèdics, i començà a escriure  la Memòria de les coses notables de la vila de Sabadell, 1787-1804, que comprèn els anys en què va viure a la nostra ciutat. El 1791, satisfent una aspiració anhelada de temps, el consistori sabadellenc el nomenà secretari i arxiver de l'Ajuntament. Bosch portà a terme una encomiable tasca de recerca, ordenació, transcripció i catalogació de l'arxiu que, al seu torn, li permeté d'esbossar les Memòries i els Anales de la Villa de Sabadell desde el año 987 hasta el de 1770, la gran aportació de Bosch a la historiografia sabadellenca.

El 25 de gener de 1929, centenari de la seva mort, l'Ajuntament de Sabadell, presidit per l'alcalde Relat, va acordar donar el nom de Bosch i Cardellach al carrer transversal de la Rambla que des de 1850 s'anomenava carrer d'en Bosch.






Historial toponímic

Bosch (meitat del segle XIX)
Bosch y Cardellach (25.1.1929), c. de
Doctor Bosch y Cardellach (27.5.1939), calle
Bosch i Cardellach (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts