Baygual, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat de Francesc Baygual i Bas

Francesc Baygual i Bas (Sabadell, 21 de març de 1899 - Granollers, 15 de juny de 1936). Industrial tèxtil.

Cursà estudis als Escolapis i de molt jove s'incorporà a l'empresa del seu pare, la raó social Baygual i Llonch, en què feien companyia Miquel Baygual Casanovas i Antoni Llonch Roca. Francesc s'ocupà de feines administratives. Més tard, i encarregat dels viatges comercials, recorregué tota la geografia peninsular amb el mostrari a la maleta. El 1921, en retirar-se el seu pare del negoci, Francesc i el seu germà Joan compartiren la gerència amb Antoni Llonch. Durant els anys anteriors a la Guerra Civil l'empresa havia prosperat i projectaren la construcció d'una gran fàbrica en terrenys de Can Feu adquirits al marquès de Montsolís. Acabada de construir el 1936, la fàbrica fou confiscada per la República en esclatar la Guerra Civil i la convertiren en factoria per a la indústria de guerra, on es fabricà tota mena de material bèl·lic; fins i tot s'hi construïren avions, raó per la qual fou coneguda com a Tallers de l'Aviació.

Al marge de la indústria tèxtil, Francesc Baygual destacà dins el món social catòlic de Sabadell. Va ser president de l'Apostolat de l'Oració de la parròquia de Sant Fèlix; membre del consell d'administració de El Siglo Futuro, òrgan de la Comunión Tradicionalista; promotor del Patronato Social Católico de Sabadell i membre del consell d'administració del diari El Correo Catalán.

Al principi de la Guerra Civil, durant el  mes d'agost de 1936, Francesc Baygual va ser detingut i assassinat a la rodalia de Granollers.














Historial toponímic

Baygual (27.10.1960), calle
Baygual (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts