Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Baldiri Reixac, carrer de

Baldiri Reixac i Carbó (Bell-lloc d'Aro, Baix Empordà, 1703 - Ollers, Pla de l'Estany, 1781). Pedagog i rector de Sant Martí d'Ollers.

És autor de les Instruccions per l'ensenyança de minyons, publicat el 1749, en què defensava que l'educació havia de començar en la llengua materna i no en llatí, com es feia aleshores. Del llibre, escrit en català, que assolí una gran popularitat, se'n van fer set edicions, sis a Girona i una a Barcelona, i segons Torres Amat n'hi hagué una de francesa, una de castellana i encara una en llatí. El 1923, l'Associació de l'Ensenyança Catalana en va fer una nova edició.

No fa gaire s'ha descobert una segona part de les Instruccions, fins ara encara inèdita, en què estudia diversos temes: matemàtica, lògica, física i geografia, que demostren una actitud científica i teològica molt avançada per l'època. Reixac deixà també inèdit un Llibre de diferents notes del que ha passat en aquesta rectoria.


Historial toponímic

Rexach (9.12.1965), calle
Baldiri Reixac (30.10.1985)