Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Armand Obiols, carrer d'

  • Slide Animation
    Desconegut"Armand Obiols, 1971"
  • Slide Animation
    Juanma Peláez (2005) El començament del carrer
  • Slide Animation
    Juanma Peláez (2005) El carrer d'Armand Obiols

Joan Prat i Esteve (Sabadell, 13 de juliol de 1904 - Viena, 15 d'agost de 1971). Escriptor, crític literari i periodista, membre del Grup de Sabadell i cofundador de les Edicions La Mirada. Des de molt jove, amb els primers poemes a la premsa, el 1919, adoptà el pseudònim d'Armand Obiols.

Fou corresponsal de La Veu de Catalunya i publicà articles de crítica al Diari de Sabadell i a La Publicitat. A mitjan anys vint s'havia creat un gran prestigi intel·lectual i tenia fama de crític dur i exigent, fins al punt d'haver de plegar la secció "Buirac" del diari La Nau perquè la consideraren excessivament mordaç.

Durant dos anys, les Edicions La Mirada van anunciar la imminent aparició de Deucalió, llibre de poesia de tradició simbolista, d'una maduresa precoç, que Obiols acabà desestimant, eternament insatisfet de la seva obra de creació.

Durant la República mantenia un segon editorial a La Publicitat i, com a militant d'Acció Catalana, es revelà un excel·lent orador. En esclatar la guerra participà en l'Agrupació d'Escriptors i en el Servei de Biblioteques al Front i va ser cap de redacció de la Revista de Catalunya.

El 1939 s'exilià a França i estigué refugiat a Roissy-en-Brie, on inicià una relació sentimental amb Mercè Rodoreda que seria determinant per a l'obra de l'escriptora. Amb l'ocupació nazi el van internar en un camp de treball prop de Bordeus. Al final de la guerra europea entrà de traductor a l'ONU, primer a París i a Ginebra, i després a Viena, on va morir el 1971.


Historial toponímic

Sant Auguri i c. dels Sants Just i Pastor
Armand Obiols (21.12.1984)

+ Cites documentals i fonts