;
Cerca per nom de carrer
Cerca a l'historial toponímic
Cerca per tipus de via


Antoni Llonch, plaça d'

 

Antoni Llonch i Gambús (Sabadell, 30 de setembre de 1914 - 19 de maig de 1974). Industrial tèxtil i alcalde.

Cursà el primer ensenyament als Escolapis i molt jove s'incorporà a l'empresa tèxtil del seu pare, la raó social Baygual i Llonch, SA, que compartia amb els germans Baygual. El 1950 constituí l'empresa Antoni Llonch, SA, situada al carrer de Vilarrúbias primer i després a la carretera de Terrassa.

A part de la indústria tèxtil, Antoni Llonch participà intensament en les activitats socials de la ciutat. Va ser president de la Congregació Mariana de l'Acadèmia Catòlica; cofundador i president de la Joventut de la Faràndula, que feia les activitats al Teatre Alcázar, fins que el desembre de 1956 s'enllestí la construcció del nou Teatre de la Faràndula. Va ser president del Gremi de Fabricants, president del Centre d'Esports Sabadell, vicepresident de l'Agrupació Mútua del Comerç i de la Indústria, i diputat provincial.

A l'abril de 1960 va ser nomenat alcalde de la ciutat, en substitució de Josep M. Marcet i Coll, càrrec que va exercir fins al gener de 1965. Durant aquest breu mandat va iniciar els tràmits per al projecte de soterrament del ferrocarril al seu pas per la ciutat i hagué d'afrontar les dramàtiques conseqüències de la riada del setembre de 1962, en què dirigí les tasques de reconstrucció de la indústria sinistrada i l'ajut a les famílies damnificades pels estralls de la tempesta. L'any 1965 l'ajuntament acordà donar-li la medalla d'or de la ciutat.


Historial toponímic

Antoni Llonch, plaza
Antoni Llonch (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts