Antoni Forrellad, carrer d'

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat d'Antoni Forrellad
  • Slide Animation
    Josep Busoms (Nadal de 1962) La via del tren de Sabadell a Manresa, espai avui ocupat pel carrer d'Antoni Forrellad. Al fons, la torre d'en Guitart

Antoni Forrellad i Solà (Sabadell, 18 de juliol de 1912 - 5 de desembre de 1983). Enginyer industrial i empresari.

Després de fer el batxillerat als Escolapis de Sabadell, el 1929 ingressà a l'Escola d'Enginyers de Barcelona i es graduà el 1936 amb el títol d'enginyer industrial. Durant la guerra dirigí l'Escola Tèxtil i l'Escola Industrial i d'Arts i Oficis de Sabadell i el 1940 va ser nomenat enginyer municipal de Sabadell, càrrec que ocupà fins al 1953 i que exercí també a Castellar del Vallès. Amb Josep Salvador, va crear el 1945 l'empresa Construcciones Eléctricas de Sabadell, SA, que acabaria fusionant-se amb la sueca ASEA el 1967. I a partir de 1952 va crear i impulsar diverses indústries, entre les quals Construcciones Eléctricas Figueras, SA, Frical, SA, Unidad Hermética, SA, a més de ser conseller de moltes empreses.

En l'àmbit financer, va ser conseller i president de la Caixa d'Estalvis de Sabadell, conseller de Banca Catalana, vicepresident del Banc Industrial de Catalunya i president del Banc Industrial del Mediterrani. Dins el món associatiu i cultural, va ser membre de la Fundació Bosch i Cardellach, president de l'Associació Catòlica de Dirigents, vicepresident del Patronat de la Universitat Autònoma de Barcelona, vicepresident de la Fundació d'El Correo Catalán, membre de la Fundació Artur Martorell, del Consell Català d'Ensenyament i de Càritas, president del Patronat de la Gran Enciclopèdia Catalana i del Foment de la Premsa, soci fundador d'Òmnium Cultural, entre moltes altres. El juny de 1982 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi.








Historial toponímic

Pi i Arsuaga (1925) (sector est), c.
Legión Cóndor (24.11.1939) (sector est), calle
Gran Via de la Generalitat de Catalunya (6.9.1983)
Antoni Forrellad (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts