Alguersuari i Pascual, carrer d'

  • Slide Animation
    Desconegut (Dècada 1980) El carrer d'Alguersuari i Pascual

Pau Alguersuari i Pascual (Sant Celoni, 17 de novembre de 1836 - Sabadell, 23 d'abril de 1907). Industrial, teòric tèxtil i inventor.

Va fer els estudis primaris a Sant Celoni i als 16 anys se n'anà a Barcelona per estudiar teoria de teixits. Un cop acabats els estudis, vingué a treballar a Sabadell, a la fàbrica de Feliu Torras, feina que alternà amb la docència fent de professor de teoria de teixits i més endavant aconseguí tirar endavant una indústria tèxtil pròpia.

Però Alguersuari, a més de ser un bon tècnic, va ser un gran inventor. Amb la mecanització de la indústria, aconseguí transformar els vells telers manuals de fusta en telers mecànics; d'ell és, també, la creació i la primera patent del teixit de ris per a tovalloles, i l'invent d'un mecanisme de pujada i baixada dels lliços que augmentava el nombre de passades per minut i la velocitat de tissatge, conegut internacionalment com a Sistema Alguersuari.

El 5 de febrer de 1918, l'ajuntament presidit per Joan Vidal i Gambús va acordar donar el nom d'Alguersuari a un carrer de la ciutat, paral·lel a la via del tren, que anava des del baixador de la Rambla fins al carrer de les Tres Creus.




Historial toponímic

Alguersuari Pascual (27.5.1939), calle
Alguersuari (18.11.1965), calle
Alguersuari i Pascual (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts