Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Primo Levi, carrer de

Primo Levi (Torí, Piemont, 31 de juliol de 1919 - 11 d'abril de 1987). Escriptor i científic jueu italià, supervivent del camp d'extermini d'Auschwitz.

Va estudiar química a Torí i el 1943, quan treballava en un projecte de recerca a Milà, es va unir a un grup jueu de la Resistència, però aviat fou detingut i deportat al camp d'Auschwitz-Birkenau. Va ser un dels pocs que aconseguí sobreviure a l'última matança, quan els alemanys desallotjaren el camp empesos per les tropes soviètiques. En ser alliberat, i després d'un llarg viatge de retorn a Itàlia, continuà treballant com a químic, feina que compaginà amb la literatura.

D'entre la seva obra destaca la trilogia Si això és un home, La treva i Els enfonsats i els salvats, sobre l'experiència als camps nazis. Levi mai no oblidà la seva condició de supervivent, fet que marcà profundament la seva obra i la seva personalitat, fins al punt que el 1987, després de més de quaranta anys de donar testimoni dels camps en diferents obres i conferències per a joves, se suïcidà a Torí.

El carrer de Primo Levi es troba al barri de Castellarnau, en què la majoria dels vials porten noms de persones que s'han significat per la lluita a favor de la llibertat i la dignitat humanes.






Historial toponímic

Primo Levi (28.6.2000)