Bertha von Suttner, plaça de

  • Slide Animation
    Carl Pietzner (1906) Bertha von Suttner

Bertha Felice Sophia von Suttner, Bertha von Suttner (Praga, 9 de juny de 1843 - Viena, 21 de juny de 1914), fou una novel·lista austríaca, pacifista radical, que obtingué el Premi Nobel de la Pau l'any 1905.

Bertha von Suttner va néixer amb el nom de Kinsky von Chinic und Tettau. Fou la filla pòstuma del comte Franz Kinsky von Wchinitz und Tettau i de Sophie von Körner. L'any 1876 es va casar amb l'escriptor baró Arthur Gundaccar von Suttner. Va estudiar intensament música i literatura, i va impartir-ne classes. Després d'una època de viatges per tot Europa, el 1885 la parella es va establir de nou a Àustria. El 1889, Bertha publicà la novel·la Die Waffen nieder! (o Avall les armes!), que ràpidament es va convertir en un clàssic del moviment pacifista i es va traduir a moltes llengües. El 1891 fundà una organització pacifista austríaca. De 1892 a 1899 va afermar la seva reputació internacional pronunciant diferents conferències per tot Europa i com a editora de la revista pacifista internacional que portava per títol el mateix que el del seu llibre, és a dir, Die Waffen niede! Unes altres publicacions serien el reflex del seu ideal pacifista, com Das Maschinenzeitaler (o L'edat de les màquines), en què critica els nacionalismes radicals i l'armament.

En reconeixement al seu esforç pacifista, l'any 1905 fou premiada amb el Premi Nobel de la Pau. Es creu que part de la decisió d'atorgar-li el premi a ella venia de la seva relació de secretaria i amistat amb Alfred Nobel. Després del Nobel, va continuar implicant-se per la pau, aclamant la unitat europea com a prevenció de les guerres. Es va morir dos mesos abans d'esclatar la Primera Guerra Mundial.


Historial toponímic

Bertha von Suttner (05/07/2013)