Llista alfabètica dels noms de totes les vies urbanes i espais públics de Sabadell

Cerca per nom de carrer
Cerca a l'historial toponímic
Cerca per tipus de via

Silvestre Romeu, Paratge de

Silvestre Romeu i Voltà (Sabadell, 16 de febrer de 1867 - Barcelona, 18 de desembre de 1936). Fabricant i alcalde de Sabadell.

El fabricant Silvestre Romeu i Voltà, àlies Pa i Ceba, era el propietari d'una part del terreny que avui ocupa el barri de Torre-romeu i amo de la primera edificació de l'indret, la torre Romeu.

Va ser alcalde del 19 d'octubre de 1911 a l'11 de desembre de 1913. Durant el seu mandat es va constituir la Junta de Museus i Excavacions, de la qual Romeu fou president mentre estigué al front de l'alcaldia. Prèviament havia exercit de tinent d'alcalde. Fou condecorat amb la Creu del Mèrit Agrícola el 1913. El 1915 era vocal de la Junta d'Aranzels i Valoracions.

Com a president de la Unió Industrial, durant un locaut de la majoria de fàbriques de la ciutat de l'any 1910, va pronunciar la frase "Els obrers aguantaran mentre tinguin pa i ceba". D'aquí ve el seu sobrenom.

El 3 d'octubre de 1902 va comprar a Rosa Carrera unes terres d'1,16 hectàrees a la partida del Romau (actual Torre-romeu). La parcel·la incloïa, aproximadament, els actuals carrers del Segre, l'Onyar, el Flamicell i el Francolí. La casa devia estar situada a l'actual carrer del Francolí, 9, cantonada amb el carrer del Flamicell, davant de la plaça de Karl Marx.

Entre 1903 i 1905 hi va edificar una torre, coneguda de seguida per torre (del) Romeu o Villa Romeu i, més tard, per cal Pa i Ceba. El 1905 ja hi havia un masover, anomenat Jaume Estivill Pujol, mentre que l'any 1910 el masover era Joan Soler Tomàs.

Més tard, la finca degué passar a ser propietat d'uns Turull i cap als anys 50 l'adquirí Segismund Homs Pladevall, que va habitar l'antiga torre fins a enderrocar-la l'any 1970, per edificar-hi de nou.

Al final dels anys 40 a l'actual barri de Torre-romeu hi havia 4 cases: la torre Penedès, cal Segarra, cal Polit i la torre Romeu (anomenada també cal Pa i Ceba). Eren torres d'estiueig on vivia un masover que s'encarregava de les terres.

El 1951, després de l'ensulsiada de les coves del Ripoll, l'alcalde Josep M. Marcet va autoritzar de construir cases a Torre-romeu. Fou el naixement del barri.


Historial toponímic

Silvestre Romeu (5.12.2013)