Llista alfabètica dels noms de totes les vies urbanes i espais públics de Sabadell

Cerca per nom de carrer
Cerca a l'historial toponímic
Cerca per tipus de via

Patricio Peñalver, plaça de

Patricio Peñalver Martínez (Múrcia, 7 d'abril de 1944 - Sabadell, 27 de març de 1998) va ser un sastre i activista veïnal compromès amb el moviment d'alliberament LGBTI.

Va arribar a Sabadell el 1952 provinent de Múrcia. President de l'Associació de Veïns de Ca n'Oriac als anys 1980, va organitzar diverses festes majors i “Febrers culturals” del barri i va treballar per millorar Ca n'Oriac. Va participar en el secretariat de la Federació d'Associacions de Veïns de Sabadell. A més, fou un conegut activista pels drets dels homosexuals i representant del Front d'Alliberament Gai de Catalunya a la nostra ciutat. L'Associació de Veïns de Ca n'Oriac el reivindica com “el primer homosexual declarat públicament de Sabadell”. Va fer moltes gestions per al reconeixement dels drets de gais i lesbianes. També fou militant del PSUC a la clandestinitat.

El 8 de juny de 2018 Ca n'Oriac va homenatjar-lo dins el programa d'actes del Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia. I va demanar una plaça (situada entre el carrer del Penedès i el carrer del Moianès) dedicada a la seva persona, amb el suport de diferents partits polítics. A la plaça on en demanaven el nom, l'entitat hi va decorar una persiana pintada amb la seva cara i un arc de Sant Martí per recordar-lo.

El 13 de juny de 2014 diverses entitats van organitzar un acte de reconeixement a la seva figura al Centre Cívic de Ca n'Oriac.




Historial toponímic

Patricio Peñalver (20.05.2019)

+ Cites documentals i fonts