Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Joan Balart, carrer de

  • Slide Animation
    Desconegut (s.d.) Retrat de Joan Balart

Joan Balart i Armengol (Sabadell, 22 de novembre de 1882 - 17 de desembre de 1960). Industrial metal·lúrgic i inventor.

Estudià als Escolapis i a l'Escola Industrial i d'Arts i Oficis, i en acabar l'escola començà treballant d'aprenent en una empresa metal·lúrgica, feina que compaginava amb l'estudi de peritatge mecànic i electricista. El 1906 s'establí com a empresari metal·lúrgic amb la construcció de motors elèctrics i instal·lacions electroindustrials. Balart fou un innovador, ja que va idear i construir la primera màquina de pastar farina per a l'elaboració de pa, basada en un sistema helicoïdal, que patentà. Com que la majoria de clients eren artesans sense gaires recursos, Balart va instaurar la venda a terminis, que al principi li causà problemes de capitalització, però aconseguí superar-los i estendre la maquinària de Tallers Balart per tota la geografia catalana i peninsular.

Balart va militar en el Casal Català d'Esquerres (ERC) i el 12 d'abril de 1931, en ser elegit per la llista d'ERC, va formar part del primer ajuntament republicà com a tinent d'alcalde d'un equip de govern que encapçalava Salvador Ribé. A les eleccions al Parlament de Catalunya, el 20 de novembre de 1932, va ser escollit diputat per ERC. I encara durant la guerra va formar part de la Comissió d'Indústria de la Generalitat de Catalunya en què col·laborà amb Josep Tarradellas quan era conseller d'Economia i Finances. Al final de la guerra s'exilià a Montpeller i estigué a la Residence des Intellectuels Catalans. Però a principis de 1940 s'embarcà cap a Mèxic, on residí deu anys abans no va retornar a Sabadell.


Historial toponímic

Rey Sancho (24.11.1955 ?), calle
Joan Balart (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts