Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Jaume I, carrer de

  • Slide Animation
    Manuel Aguirre y MonsalbeRetrat imaginari de Jaume I, el Conqueridor

Jaume I (Montpeller, 2 de febrer de 1208 - València, 27 de juliol de 1276). Comte de Barcelona, rei d'Aragó, de València i de Mallorca, dit el Conqueridor.

El 1229 va conquerir Mallorca, que li obria les rutes comercials cap al Mediterrani, després que l'expansió per terres occitanes s'hagués vist estroncada a la batalla de Muret. La conquesta de València, el 1238, li permeté posar sota domini cristià les riques terres de l'Horta. Jaume I va dotar el nou regne de lleis pròpies, els Furs de València, i va deixar que els musulmans, que eren la mà d'obra de l'horta, restessin en terres valencianes. El 1266 va conquerir el regne musulmà de Múrcia i el va cedir al seu gendre Alfons X de Castella. Durant el seu llarg regnat de seixanta anys, s'inicià una època d'expansió i auge comercial. El Llibre del Consolat de Mar (normes jurídiques que regulen el dret marítim català), les reformes monetàries i la protecció dels jueus van fixar les bases de l'esplendor de la Corona.


Historial toponímic

Jaume I (1925, sobre plànol), pg.
Jaime I (27.5.1939), paseo de
Jaime I, calle
Jaume I (30.10.1985)