Índex de carrers:              A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

Jaume Girabau, plaça de

  • Slide Animation
    Desconegut (1936-1939) Jaume Girabau, durant els anys de la Guerra Civil

Jaume Girabau i Esteve (Sabadell, 22 d'abril de 1914 - Madrid, 21 de gener de 1942). Contramestre tèxtil i sindicalista.

Va fer els estudis primaris a l'escola del pedagog i destacat sindicalista Ricard Fornells, i completà la formació a l'Escola Industrial i d'Arts i Oficis. Treballador del sector d'acabats de la indústria tèxtil, s'afilià al Sindicat Unió de l'Art Fabril i Tèxtil, de la Federació Local de Sindicats, que lideraven Josep Moix, Miquel Bertran, Josep Rosas i Jaume Camps Illa, i a l'inici dels anys 30 ingressà a les Joventuts Comunistes de Catalunya. Arran dels fets del 6 d'octubre de 1934, Girabau, amb altres companys sabadellencs que havien participat en la revolta, va ser empresonat al vaixell Uruguai. Alliberat després de les eleccions del 16 de febrer de 1936, va participar en el procés constituent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, de les quals arribaria a ser membre del Comitè Nacional. En esclatar la Guerra Civil va intervenir des del primer moment en la lluita popular contra el feixisme, s'incorporà voluntari a les milícies de guerra i, després de passar per diverses unitats del front, fou nomenat comissari polític de la 30 Divisió de l'Exèrcit Popular. Al final de la Guerra Civil, exiliat a França, va ser internat al camp de concentració de Barcarès i més tard empresonat al castell de Cotllliure, juntament amb altres militants de les JSU i del PSUC. Quan fou deixat en llibertat, emigrà a la República Dominicana. El novembre de 1941, quan tornava al nostre país per incorporar-se clandestinament a la direcció del PSUC, va ser detingut a la frontera portuguesa per la policia salazarista i lliurat a l'espanyola. Condemnat a mort, va ser afusellat a Madrid el 21 de gener de 1942.


Historial toponímic

Jaume Girabau (30.10.1985)

+ Cites documentals i fonts